Książeczki sanitarno-epidemiologiczne

LekarzWyrobienie książeczki sanitarno-epidemiologicznej jest niezbędne do rozpoczęcia pracy w gastronomii. Warto także wiedzieć o tym, że książeczka jest wymagana również, jeśli planują Państwo pracować z dziećmi lub mieć kontakt z wieloma osobami w pracy (np. w szpitalu). Skierowanie najczęściej wystawiane jest przez pracodawcę, choć można zgłosić się również samemu.

Dokument ten stanowi potwierdzenie tego, że badana osoba jest zdrowa, a co za tym idzie – nie jest nosicielem chorób pasożytniczych i zakaźnych, m.in. duru brzusznego, pałeczkami Shigella i Salmonelli.

Co należy wiedzieć o wyrobieniu książeczki zdrowia?

Najpierw należy zgłosić się na badanie laboratoryjne, które obejmuje trzykrotne badanie kału. Wykonuje się je w Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Dopiero po sprawdzeniu, czy pacjent jest ewentualnym nosicielem, lekarz może wystawić niezbędne orzeczenie. W dokumencie są zawarte informacje o braku przeciwwskazań do wykonywania prac bądź odbywania nauki.

Jeśli chcieliby Państwo przedłużyć termin ważności książeczki zdrowia, wówczas wystarczy zgłosić się na wizytę – bez konieczności wykonywania badań laboratoryjnych.

Zachęcam do umawiania się telefonicznie lub mailowo. W razie pytań pozostaję do Państwa dyspozycji.